Sernik na zimno z malinami

Bez pieczenia, sernik na zimno z malinami.  Sezon na maliny w pełni – więc podaję Ci  pomysł na ich deserowe wykorzystanie. Oczywiście przepis jest stworzony z myślą o insulinoopornych. Zbilansowałam go tak, aby jeden kawałek miał niski ładunek glikemiczny i był odpowiedni do zjedzenia przy koleżeńskiej kawce. Przepis  jest na blaszkę o wymiarach 10 cm x 25 cm.

Jeśli lubisz maliny i chcesz jeszcze bardziej wykwintne ciasto z nimi, to zapraszam Cię na czekoladową tartę z malinami – kliknij tutaj po przepis. 

 

SPÓD:

75 g biszkoptów u mnie bez cukru

40 g masła

 

MASA SEROWA:

450 g serków kanapkowych typu Twój smak

200 g jogurtu naturalnego 2%

75 g ksylitolu

25 g żelatyny rozpuszczonej w 80 g wrzątku

100 g malin

 

MUS:

200 g malin

10 g ksylitolu (jeśli masz słodkie maliny to możesz pominąć)

5 g żelatyny

 

Przepis tradycyjny: Biszkopty zmiksuj razem z masłem. Wyłóż nimi spód blaszki, uklep. Wstaw do lodówki. Serki zmiksuj z jogurtem i ksylitolem. Dodaj ostudzoną żelatynę i maliny. Żelatynę wlewaj małym strumieniem stale miksując. Gotową masę wlej na spód do formy. Wstaw do lodówki, aby ciasto stężało. Maliny na mus, podgrzej w garnku z ksylitolem. Jak już puszczą sok, przelej przez sitko, aby oddzielić pestki. Do soku dodaj żelatynę, zagotuj i jak zacznie tężeć wylej na ciastko. Do dekoracji możesz ułożyć kilka całych malin na wierzchu. Wstaw znów do lodówki na ok. 3 godziny. Smacznego.

Ten sernik z malinami na zimno, to pewniak. Nie musisz się martwić, że coś nie wyjdzie, albo bać się o zakalec. Na dodatek to szybkie ciasto, przy którym jest stosunkowo mało roboty. Jednak efekt wizualny na talerzu masz zapewniony 😉

Jesli chcesz więcej przepisów ode mnie, to zapraszam Cię na mój INSTAGRAM – kliknij tutaj. 

Z podanego przepisu wychodzi 10 porcji ciasta, a każda z nich ma ok. 220 kcal,

w tym B: 7,3 g; T: 14,5 g; W: 19,5 g; ŁG = 6 (niski)

 

sernik na zimno z malinami sernik na zimno z malinami