Lody z dyni – piernikowe

Domowe lody, na pewno już kiedyś robiłaś. Można zmiksować truskawki, dodać śmietankę i lody gotowe. Można też wziąć banana, masło orzechowe, mleczko kokosowe i kolejne lody gotowe. Jednak, ze względu na spory dodatek tłuszczu (orzechy, mleczko czy śmietanka) takie domowe lody mimo wszystko mają sporo kalorii. Dlatego, aby odchudzić nawet te zdrowsze domowe wersje, wymyśliłam ostatnio lody z dyni – piernikowe.

Robiłam już lody z kalafiora, przepis na nie możesz znaleźć na moim instagramie – w wyróżnionych relacjach. A jeśli chciałabyś je śmiało wprowadzić do swojej diety, są one też zbilansowane na różne kaloryczności, w 4 edycji dietetycznego ebooka – zarówno w tych zestawach z 5 posiłkami jak i w tych z niskim IG.

Na blogu masz też przepisy na domowe lody waniliowe – tradycyjne 😉

Jednak, powiem Ci, że od czasu jak zrobiłam pierwszy raz lody z kalafiora, to teraz w domu jadamy tylko takie. I od tygodnia ustąpiły one miejsca lodom z dyni.

Lody z dyni to szaleństwo?
Może się tak na początku wydawać, jednak jak raz spróbujesz to gwarantuje Ci, że pokochasz je miłością wielką i oddaną. Tak jak my w domu.

Są szybkie w zrobieniu, zdrowe i wartościowe. Takie lody śmiało podaję Lenie, a ona z wielką chęcią zajada. Lody z dyni, lody z kalafiora, dla tej nie ma znaczenia bo smak nadajemy im taki jaki ona lubi. Te z kalafiora są czekoladowe, z jagodami lub wiśniami. Tak samo możesz nadawać smak tym lodom z dyni.

lody z dyni piernikowe

Dzisiaj podam Ci przepis, na piernikowe lody z dyni, bo właśnie ten smak najbardziej zauroczył mnie i Daria.

LODY Z DYNI – PIERNIKOWE

200 g dyni

1 banan ok. 70 g

3 łyżeczki dżemu malinowego

½ łyżeczki przyprawy do piernika

Dynię upiecz. Wstaw  do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 35 minut.  Dynię odstaw do ostygnięcia. Potem zmiksuj ją z bananem (im będzie bardziej dojrzały, tym lody będą bardziej słodsze). Dodaj dżem z malin i przyprawę do piernika. Zmiksuj całość na gładki mus. Przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Następnie pokrój w kostkę i znów zmiksuj, ale już delikatnie, tak aby powstały kremowe lody. Przełóż w pucharki i  udekoruj owocami lub orzechami.