Kanapki na śniadanie, kanapki na kolację, ciągle takie same z wędliną, serem i czasami jakieś warzywo się trafi. Tak wyglądają posiłki większości moich pacjentów. A Twoje? Masz większą różnorodność na talerzu czy niekoniecznie możesz się nią pochwalić? Jeśli potrzebujesz inspiracji, to świetnie, że to czytasz. Zapraszam Cię, na pastę z czerwonej soczewicy, przepis znajdziesz poniżej 😉
Danie idealne, dla tych co nie jedzą mięsa, bo nie lubią, albo nie chcą. Świetnie się sprawdzi w każdej kuchni, po porostu dla urozmaicenia codziennych posiłków. Plusem pasty z czerwonej soczewicy jest to, że można ja przechowywać w lodówce kilka dni. To znaczy, że danie robisz raz i masz na kilka najbliższych posiłków. Smak kanapek z taką pastą możesz jeszcze bardziej modyfikować w zależności od dodatków jakich użyjesz.
Ja osobiście mam kilka jej wersji.
Najprostsza to: grahamka, pasta z czerwonej soczewicy, papryka i rukola.
Druga, o zupełnie innym smaku to: grahamka, pasta z czerwonej soczewicy, oliwki, suszone pomidory.
Trzecia, delikatna, ale wyrazista to: grahamka, pasta, pomidorki koktajlowe i ziarna słonecznika.
Jestem pewna, że Ty wymyślisz jeszcze inne, nowe połączenia smaków i każdy będzie wyjątkowo dobry. Zajrzyj też pod te linki, mam tu dla Ciebie przepis na inną wege pastę z fasoli i pieczarek oraz na bardzo smaczny smalec z fasoli.
Jaki jest przepis na pastę z czerwonej soczewicy?
Bardzo szybki i prosty. Wystarczy 20minut i masz gotowe danie na kilka dni.
Do przygotowania tej pasty potrzebujesz:
200g czerwonej soczewicy
100g cebuli
2 łyżki oleju
½ łyżeczki soli
½ tymianku
Przepis: Soczewicę ugotuj w 600ml wrzącej wody. W tym czasie, pokrój cebulę w piórka i podduś ją na wodzie, jak odparuje dodaj olej i przyprawy. Zmiksuj wszystko razem. Gotową pastą smaruj kanapki, a to co zostanie przechowuj na kolejne dni w lodówce.