Pasta z fasoli i pieczarek-smaczne śniadanie

Dzisiaj chcę Cię zainspirować przepisem na smaczną, pastę kanapkową. Pasta z fasoli i pieczarek-smaczne śniadanie. Ciekawa jestem, jakie posiłki  królują u Ciebie na śniadanie w zwykły, zabiegany dzień. Ja osobiście mam już szczerze dosyć kanapek ciągle z tym samym czy jajecznicy. Ze sklepowych półek przemawia do mnie nabiał, ale ileż można jeść twaróg i ser żółty. Wędliny zza lady omijam szerokim łukiem. Mięsa, które sama piekę już mi się przejadły. Dlatego, też zaczęłam szukać inspiracji na ciekawą , smaczną i wyjątkową pastę kanapkową. W zeszycie przeróżnych przepisów, natrafiłam na zapiski od mojej cioci – kopalni wszelakich pomysłów kulinarnych. Nie wiem jakie jest źródło pochodzenia tego dania. Wiesz jak to jest, jeden przepisze i poda dalej i tak dalej i tak dalej i dotarło do mnie. Ja dałam mamie i zrobione  🙂 Zasmakowałam, więc teraz podaję Tobie.

Przekonaj się sama, ale jak dla mnie to super alternatywa na nudne posiłki. Świetnie doprawiona, idealny bukiet smakowy, pasuje do chleba razowego i białej kajzerki. Możesz też wykorzystać ją na przyjęcia, w formie małych kanapeczek. Dla urozmaicenia kolorystyki możesz dodać szczypiorek, natkę pietruszki, oliwki czy czerwoną paprykę.

kanapka z pastą

Przepis na inne smarowidło z fasoli, podawałam parę miesięcy temu, jeśli nie widziałaś, też polecam : zajrzyj do niego TU

Do jej przygotowania potrzebujesz:

1 szklanka ugotowanej białej fasoli (ja poszłam na łatwiznę tym razem i kupiłam w puszce)

1 cebula biała

1 cebula czerwona

500g pieczarek

3 łyżki płatków orkiszowych

2 jajka ugotowane na miękko

4 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

3cm świeżego imbiru

pół łyżeczki mielonego kminku

płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

Przepis na Thermomix: Cebulę obierz i wrzuć do naczynia miksującego nastaw 3s./Obr.5, dodaj pokrojone na ćwiartki pieczarki, olej i nastaw 3min/temp. 100/ Obr. 3. Dodaj płatki i wszystkie inne składniki i zmiksuj na pastę 50s/ Obr.8. Jeśli chcesz, żeby była jeszcze gładsza, to zgarnij pastę ze ścianek naczynia i ponownie ustaw 50s/Obr.8. Przełóż do salaterki.

Przepis z użyciem zwykłego blendera: Cebulę i pieczarki podduś na patelni na oleju. Dodaj płatki, sól i resztę przypraw – wymieszaj. Wszystko to przełóż do naczynia w którym będziesz miksować, dodaj resztę składników i zblenduj, dokładnie na gładką pastę.

Pasta może stać 2-3dni w lodówce. Świetnie sprawdzi się jako danie na śniadanie, kolację, ale także jako przekąska do pracy czy szkoły. Wystarczy posmarować nią pieczywo i gotowe.

pasta z fasoli z pieczarkami

pasta z fasoli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *