Wiem, że nie każda z nas miała w lecie czas i chęci do robienia domowych przetworów. Ale wiem też, że dzieciaki i dorośli lubią czasami zjeść owoce w formie pysznej konfitury lub dżemu. Co zrobić, jak w zimie domowe piwniczki są puste? Jak kupić dobry dżem i jak wybrać ten wartościowy, pomiędzy wieloma słoiczkami na sklepowych półkach?
Już Ci odpowiadam. Przede wszystkim pamiętaj, że dżem dżemowi nie jest równy! Nie daj się nabrać na ładną etykietę i apetyczne zdjęcie. Nie sugeruj się też ceną, ponieważ nie zawsze działa zasada, im coś droższe tym lepsze. To samo dotyczy marki, wcale nie jest tak, że im bardziej znana (wyższy prestiż) to lepsza jakość. Przede wszystkim CZYTAJ SKŁAD.
To dzięki informacjom na etykiecie z tyłu, dowiesz się czy warto akurat ten słoik włożyć do koszyka.
Pamiętaj, owoce same w sobie mają dużo cukru, dlatego są słodkie. W związku z tym, przetwory owocowe nie powinny być już dosładzane. Szczególną uwagę, zwracaj na to, jeśli podajesz taki smakołyk maluchom. Dżemy to świetna alternatywa na jesienno – zimowe dni, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Jest to również pyszny dodatek do kasz i deserów dla małych pociech. Jeśli dasz swojemu maluchowi dobrej jakości dżem, możesz być pewna, że wraz z nim dostarczasz witamin i minerałów, które są zawarte w tych owocach.
Jak kupić dobry dżem?
Podstawową jest zawartość owoców w przetworach. Oczywiście im ich więcej tym lepiej, powinno być co najmniej 80%. Na rynku obecnie można już znaleźć, dżemy w których 100g produktu zrobiono ze 100g owoców, taki skład jest najlepszy! Oprócz zawartości owoców, na etykiecie zazwyczaj pojawia się jeszcze: substancja żelująca – pektyny i regulator kwasowości. Tych dwóch dodatków nie musisz się obawiać. Robiąc domowe przetwory, też często dodajemy pektynę (chociażby z jabłka) – dla zagęszczenia dżemu i sok z cytryny, dla uwydatnienia smaku.
To czego powinnaś unikać w składzie dżemu to: cukier (szczególnie w dużych ilościach), syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne słodziki, barwniki, guma guar. Czyli to czego sama podczas robienia przetworu nie dodałabyś do niego.
Przykładowy skład bardzo popularnych dżemów, dostępnych w większości sklepów:
- wiśnie, cukier, woda, substancja żelująca – pektyny, substancja zagęszczająca – guma guar, regulatory kwasowości. Cena ok. 2.20zl za 410g
- wiśnie, woda, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, substancja żelująca – pektyny, substancja zagęszczająca – guma guar, regulatory kwasowości. Cena ok. 3.50zl za 380g
Na obydwu powyższych dżemach jest napis: sporządzono z 40g owoców na 100g produktu.
W 100g takiego dżemu jest czasami nawet 6 kostek cukru!
Taki produkt przypomina raczej cukrowy ulepek niż porcję owoców.
Uważam, że dżemów o takim składzie lepiej nie kupować. Tym bardziej, że… te same firmy robią również dżemy bardzo dobre jakościowo i wcale nie są one dużo droższe. To znaczy, że możesz kupić dobry dżem, tylko musisz umieć wybrać go ze sklepowej półki.
Wiśnie, zagęszczony sok jabłkowy, substancja żelująca – pektyny. 100g wiśni zużyto na 100g produktu
Taki skład wygląda znacznie lepiej. Dżem jest dosładzany zagęszczonym sokiem jabłkowym, ale to znacznie lepiej niż cukrem i syropem glukozowym.
Mam nadzieję, że już teraz doskonale wiesz jak kupić dobry dżem.
Pamiętaj podczas zakupów zawsze czytaj skład produktów.