Podczas tworzenia mojego słodkiego ebooka, dostałam od jednego z moich pacjentów prośbę o skomponowanie przepisu na pleśniaka, ale w wersji z niskim IG. Myślałam, kombinowałam i udało się, wyszło bardzo smaczne. W związku z tym, chętnie dzielę się teraz i z Tobą przepisem na to ciasto: pleśniak fit wersja.
Tradycyjny przepis na pleśniaka, czy inaczej skubańca, to duża ilość białej mąki, cukru i masła (lub u niektórych jeszcze gorzej, bo margaryny). Dlatego zależało mi, aby po pierwsze odchudzić to ciasto, a po drugie sprawić, aby było bardziej wartościowe.
Pleśniak fit wersja, w moim wydaniu to połączenie mąki razowej z wiórkami kokosowymi, domowym dżemem z czarnej porzeczki ( bardzo małą ilością cukru) i masłem.
Więcej słodkich inspiracji znajdziesz w moich sweetbookach 😉
Jeśli Cię zainteresowałam to koniecznie wypróbuj ten przepis, naprawdę cisto wychodzi bardzo smaczne i… moi goście nie poznali się, że jest to odchudzona wersja. Zajadali się. A dodatkowo, podczas tego deseru, powróciły wspomnienia przy stole. Okazało się, że dla większości gości to ciasto ich dzieciństwa.
Z pewnością ten przepis jeszcze nie raz pojawi się w naszym domu.
PLEŚNIAK FIT WERSJA – PRZEPIS:
SPÓD i KRUSZONKA:
135 g wiórek kokosowych
90 g mąki pszennej razowej/ orkiszowej razowej
90 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka ksylitolu waniliowego lub cukru z wanilią
30 g ksylitolu lub cukru
MASA:
Słoik dżemu z czarnej porzeczki
2 białka
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego wsyp wiórki, mąkę, dodaj masło, żółtka, ksylitol i ksylitol waniliowy. Ustaw 10 s./ obr. 7.5. Ze ścianek naczynia miksującego zgarnij ciasto i ustaw 30 s./ obr.4, potem 30 s./ obr. Wsteczne/ obr.4.
2/3 powstałego ciasta wyłóż na blachę (20 cm x 20 cm), uklep dokładnie spód. Pozostałe ciasto przesyp do miseczki. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika tak, aby spód ciasta się podpiekł. 180 stopni, ok. 10 minut.
Naczynie miksujące umyj i dokładnie wytrzyj do sucha. Załóż motylek, lej białka i ustaw 4 min./ obr.4 Na podpieczony spód wyłóż dżem, a na niego połóż ubitą pianę z białek.
Posyp pozostałym ciastem. Tak, aby powstała kruszonka. Całość wstaw ponownie do piekarnika. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis tradycyjny: Wiórki, mąkę, masło, żółtka i cukier miksuj blenderem na jednolitą masę.
2/3 powstałego ciasta przesyp na blachę (20 cm x 20 cm), uklep dokładnie spód. Pozostałe ciasto przesyp do miseczki. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika tak, aby spód ciasta się podpiekł. 180 stopni, ok. 10 minut.
Ubij biała na bardzo sztywną pianę. Na podpieczony spód wyłóż dżem, a na niego połóż ubitą pianę z białek.
Posyp pozostałym ciastem. Tak, aby powstała kruszonka. Całość wstaw ponownie do piekarnika. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.