Stale staram się udowadniać moim pacjentom, że zdrowa, racjonalna dieta, to po prostu zmiana dotychczasowych złych nawyków żywieniowych. Prawidłowe odżywianie nie może być nudne i opierać się na sałacie i kiełkach – jak niektórzy uważają. Żeby Ci to udowodnić, podam Ci pomysł na zdrową przekąskę.
Dobra dieta, która ma na celu poprawić dotychczasowy stan Twojego zdrowia czy nawet dodatkowo spowodować, że schudniesz, przede wszystkim musi być Twoją stałą zmianą. Nie licz na to, że dieta potrwa miesiąc, czy trzy miesiące osiągniesz na niej swoje efekty, a potem wrócisz do tego jak odżywiałaś się przed zastosowaną dietą. Tak się nie powinno robić! To nie jest dobra praktyka. Obecny sposób Twojego odżywiania doprowadził Cię do takiego stanu w jakim jesteś teraz. Jeśli chcesz to zmienić, to już na zawsze musisz zmienić styl swojego jedzenia. Tylko wtedy osiągniesz cel i utrzymasz go!
Jeśli powrócisz do złych nawyków i nieprawidłowych posiłków, to waga również powróci. Jeśli źle się odżywiasz, musisz to poprawić na stałe, a nie tylko na kilka miesięcy wyjątkowej diety. Jeśli chcesz sobie to ułatwić, warto, abyś zapisała się na listę osób oczekujących, na wyjątkowe tygodniowe zestawy zbilansowanych posiłków na każdy dzień z gotową listą zakupów. Zainteresowana? – to zajrzyj TUTAJ.
Diety, które ja rozpisuję moim pacjentom mają na celu nauczyć ich jak zdrowe posiłki powinny wyglądać, jakie porcje powinni zjadać i jak szybko i fajnie zrobić odpowiedni posiłek w domu. Inspiruję do zdrowego gotowania, daję pomysły na zdrowe przekąski, dania główne i uczę robić odpowiednie zakupy. Dzięki temu po kilku miesiącach pacjenci samodzielnie potrafią już dokonywać dobrych wyborów i utrzymywać swoje osiągnięte efekty, już bez moich stałych podpowiedzi.
Jak zrobić, aby posiłki na diecie Ci smakowały, a Ty abyś nieczuła się, że jesteś na wielkich restrykcjach?
Po prostu gotuj to co lubisz, ale uwzględniaj ilość porcji i przede wszystkim stosuj dozwolone, zdrowe obróbki termiczne (pieczenie, duszenie, gotowanie na parze). Zrezygnuj z panierek i smażenia w dużej ilości tłuszczu.
Dodatkowo kupuj w sklepach podstawowe produkty i sama z nich szykuj wyjątkowe dania. Zrezygnuj z gotowców!
Wejdź w poniższe linki jeśli chcesz zobaczyć mój pomysł na zdrową przekąskę w różnych wersjach:
Przekąski z niskim indeksem glikemicznym
Przepisy dla insulinooopornych
Sałatkę z kurczakiem i szpinakiem
Przekonałam Cię, że zdrowiej jeść nie oznacza, że nie możesz jeść ciekawie. Jeśli jeszcze potrzebujesz więcej inspiracji zobacz poniższy przepis na tortillę. Gwarantuję Ci, że jak zrobisz sobie taką przekąskę do pracy, koleżanki na pewno poproszą o przepis i pozazdroszczą Ci takiego posiłku 🙂
Jeden z pomysłów na zdrową przekąskę w dietach moich pacjentów wygląda właśnie tak:
TORTILLA Z TUŃCZYKIEM
NA PLACEK:
70g mąki razowej/pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
40ml wody
Łyżeczka oleju
NA NADZIENIE:
50g tuńczyka w sosie własnym/ w wodzie lub wybranej dobrej jakości wędliny
1 łyżeczka musztardy
25g sera feta
2 garści dowolnej sałaty
Mnóstwo dowolnych, świeżych warzyw: ogórek, pomidor, rzodkiewka, kiełki, papryka
Przepis: Składniki na ciasto zagnieć. Rozwałkuj z niego bardzo cienki okrąg na wielkość patelni (mi wychodzą dwa placki). Na rozgrzaną (bez tłuszczu) patelnię wrzuć gotowy placek, powinny się na nim zrobić „bąble”, wtedy przerzuć go na drugą stronę. Na gotowym już lacku rozsmaruj fetę i musztardę, połóż tuńczyka lub wędlinę, następnie wszystkie warzywa. Złóż na pół i gotowe !
Uwaga: Im dłużej będziesz trzymać placek na patelni tym bardziej będzie twardy.