Lubisz ciasta sezonowe? Ja bardzo. Jadłam już wiele rabarbarowych słodkości. Jednak to razowe ciasto z rabarbarem, nieskromnie powiem, że mi się naprawdę udało 🙂 Jest przepyszne i gwarantuje, że szybko znika. Nawet za szybko 🙂 Już kilka dziewczyn spróbowało ten przepis i wszystkim smakowało. Możesz też zobaczyć w krótkim filmiku na instagramie jak wygląda 🙂 KLIKNIJ TUTAJ
Polecam Ci też sprawdzić przepis na razowe ciasto na maślance – również z sezonowymi owocami i rabarbarem. Zobacz TUTAJ.
Z podanego przepisu wychodzi 12 kawałków razowego ciasta z rabarbarem,
a każdy z nich ma ok. 208 kcal, w tym B: 4,8 g; T: 12,8 g; W: 22,8 g; ŁG = 8 (niski)
Jeśli masz jednak ochotę wypróbować to przepyszne razowe ciasto z rabarbarem, to zostawiam Ci przepis poniżej. Wyszło naprawdę zacne. Zrób i przekonaj się sama:
CIASTO:
140 g mąki orkiszowej razowej
100 g masła
30 g ksylitolu
1 łyżka zimnej wody
..
KRUSZONKA:
50 g mąki razowej orkiszowej
20 g ksylitolu
35 g masła
..
MASA:
3 duże jajka rozm. L
50 g ksylitolu
100 g kwaśnej śmietany 12%
100 g jogurtu greckiego
Starta skórka z 1 cytryny
15 g budyniu waniliowego, śmietankowego lub skrobi ziemniaczanej (proszek)
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
..
OWOCE:
4 duże garście pokrojonego rabarbaru
100 g jabłka
1 łyżeczka płaska cynamonu
Przepis tradycyjny: składniki na ciasto zagnieć, rozwałkuj między 2 arkuszami papieru do pieczenia. Włóż do formują tartę i wstaw do lodówki. Składniki na kruszonkę zagnieć. Rabarbar wrzuć na patelnie i podduś chwile. Potem wrzuć jabłka, dodaj cynamon chwile podduś. Wszystkie składniki na masę wymieszaj ze sobą. Ciasto w formie tarty nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopi- piecz 12 minut. Następnie wylej na podpieczony spod masę, wrzuć owoce i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika jeszcze na 25 minut. Gotowe 🤩 Najlepiej smakuje jeszcze delikatnie ciepłe 👌