Dawałam Wam już tak dużo przepisów na serniki (wiele z nich masz TUTAJ na moim instagramie), że myślałam, że nic nowego mnie nie zaskoczy. A jednak, w szafce zobaczyłam mus z mango i pojawiła się myśl błyskawica. Sernik mango z jagodami – to był świetny pomysł, bo ten sernik smakował wszystkim, którzy go jedli.
Myślę, że będzie on hitem na miarę mojego sernika chałwowego – jeśli go nie znasz, koniecznie wskakuj TUTAJ po przepis.
Pieczesz sernik mango z jagodami ze mną? Przepis jest na mała tortownicę – u mnie o średnicy 18 cm.
Jeśli sernik z mango z jagodami podzielisz na 12 kawałków to każdy z nich ma
ok. 188 kcal, w tym B: 11,3 g; T: 7,7g; W: 21g a ŁG – jest niski ok. 9.
To wyliczenie przy użyciu sera, który ma 4% tłuszczu. Jeśli użyjesz bardziej tłustego to oczywiście kaloryczność i zawartość tłuszczu będzie adekwatnie wyższa.
CIASTO:
120 g mąki orkiszowej razowej
60 g masła
1 małe jajko
15 g ksylitolu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
500 g sera (u mnie z wiaderka)
60 g ksylitolu
150 g zmiksowanego na mus lub gotowego musu z mango
40 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
FRUŻELINA JAGODOWA:
100 g mrożonych jagód
1 łyżka ksylitolu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g wody
Przepis: Wszystkie składniki na ciasto posiekaj ze sobą i zagnieć. Ciasto rozwałkuj i wyłóż go na formę – również z bokami. Wstaw na 20 minut do lodówki. Potem nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz przez 15 minut. Ser zmiksuj z jajkami i ksylitolem. Dodaj mus z mango – wymieszaj. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i gotową masę przelej na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 45 minut. Jagody wrzuć do garnka, podgrzej. Dodaj ksylitol. Następnie mąkę wymieszaj z wodą w kubku i dodaj do jagód. Całość podgrzej do momentu, aż masa zgęstnieje. Przestudź ją i przelej na ostudzony sernik. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Gotowe. Smacznego