Sernik mango z jagodami

Dawałam Wam już tak dużo przepisów na serniki (wiele z nich masz TUTAJ na moim instagramie), że myślałam, że nic nowego mnie nie zaskoczy. A jednak, w szafce zobaczyłam mus z mango i pojawiła się myśl błyskawica. Sernik mango z jagodami – to był świetny pomysł, bo ten sernik smakował wszystkim, którzy go jedli.

Myślę, że będzie on hitem na miarę mojego sernika chałwowego – jeśli go nie znasz, koniecznie wskakuj TUTAJ  po przepis. 

Pieczesz sernik mango z jagodami ze mną? Przepis jest na mała tortownicę – u mnie o średnicy 18 cm.

Jeśli sernik z mango z jagodami podzielisz na 12 kawałków to każdy z nich ma

ok. 188 kcal, w tym B: 11,3 g; T: 7,7g; W: 21g a ŁG – jest niski ok. 9.

 

sernik mango z jagodami                                                                                                    sernik mango z jagodami

To wyliczenie przy użyciu sera, który ma 4% tłuszczu. Jeśli użyjesz bardziej tłustego to oczywiście kaloryczność i zawartość tłuszczu będzie adekwatnie wyższa.

CIASTO:

120 g mąki orkiszowej razowej

60 g masła

1 małe jajko

15 g ksylitolu

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA SEROWA:

500 g sera (u mnie z wiaderka)

60 g ksylitolu

150 g zmiksowanego na mus lub gotowego musu z mango

40 g mąki ziemniaczanej

2 jajka

 

FRUŻELINA JAGODOWA:

100 g mrożonych jagód

1 łyżka ksylitolu

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

50 g wody

 

Przepis: Wszystkie składniki na ciasto posiekaj ze sobą i zagnieć. Ciasto rozwałkuj i wyłóż go na formę – również z bokami. Wstaw na 20 minut do lodówki. Potem nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz przez 15 minut. Ser zmiksuj z jajkami i ksylitolem. Dodaj mus z mango – wymieszaj. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i gotową masę przelej na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 45 minut. Jagody wrzuć do garnka, podgrzej. Dodaj ksylitol. Następnie mąkę wymieszaj z wodą w kubku i dodaj do jagód. Całość podgrzej do momentu, aż masa zgęstnieje. Przestudź ją i przelej na ostudzony sernik. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Gotowe. Smacznego 🙂

Jeśli chcesz sernik z mango z jagodami pokroić na większe porcje to jeśli podzielisz je na 8 równych kawałków, każdy z nich będzie miał wtedy ok. 281 kcal, w tym B: 17; T: 11,5 g; W: 32,9g a ŁG już będzie średni ok. 13.