Ciasto owsiane ze śliwkami

Sezon na śliwki jeszcze trwa, więc zostawiam Ci przepis na nowe ciasto owsiane ze śliwkami. Do tego kruszonka i idealne połączenie z kawą na drugie śniadanie gotowe 😉 A jeśli chcesz go sobie jeszcze lepiej zbilansować, to możesz dodać jogurt proteinowy lub po prostu skyr 😉 Będzie i smacznie i w dobrym zestawie.

Przepis na ciasto owsiane ze śliwkami zostawiam Ci poniżej. A jeśli lubisz szarlotki, to KLIKNIJ TUTAJ po super przepis na to ciasto również z mąką owsianą. 

Uwaga! Przed zrobieniem ciasta, pamiętaj, że jajka i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową – jeśli będą zbyt zimne może wyjść zakalec.

 

KRUSZONKA:

30 g mąki owsianej

13 g masła

10 g ksylitolu

CIASTO:

2 jajka

50 g ksylitolu

25 g oleju

150 g jogurtu naturalnego

130 g mąki owsianej

30 g mąki orkiszowej razowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

100 g pieczonych śliwek

Ciasto owsiane ze śliwkami

Przepis: Mąkę wymieszaj z masłem i ksylitolem- zagnieć kruszonkę. Odstaw. Jajka wymieszaj mikserem z ksylitolem. Dodaj olej i jogurt- wymieszaj. Dodaj mąki zmieszane z proszkiem i sodą. Wymieszaj do dokładnego połączenia składników. Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie o wymiarach: 28×18 cm. Na wierzch połóż upieczone śliwki i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez ok. 40 minut.

 

Przepis na TM: Do naczynia miksującego wsyp mąkę i dodaj masło z ksylitolem. Ustaw 15 s/ obr. 4. Przełóż do miski. Do naczynia miksującego wbij jajka i wsyp ksylitol. Ustaw 30 s/ obr. 2,5. Dodaj olej i jogurt. Wymieszaj 20 s/ obr. 2,5. Dodaj mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i sodą. Ustaw 15 s/ obr. 2. Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie o wymiarach: 28×18 cm. Na wierzch połóż upieczone śliwki i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez ok. 40 minut.

 

Z podanego przepisu wychodzi 12 kawałków ciasta owsianego ze śliwkami,

a każdy z nich ma ok. 130 kcal, w tym B: 4,1 g; T: 5,3 g; W: 19,3 g; ŁG = 7  (niski)

 

Więcej przepisów znajdziesz na moim INSTAGRAMIE.