Smaczne, wytrawne omlety

Nudzą Wam się już kanapki na śniadanie? Chcesz urozmaicić sobie ten ważny posiłek w ciągu dnia? Proponuję Ci coś prostego, a jednocześnie atrakcyjnego w smaku i wyglądzie. Smaczne, wytrawne omlety, brzmi ciekawie? A może tak jak mnie kiedyś, kojarzy Ci się z mało smacznym i niezbyt apetycznym, cienkim plackiem z patelni, bardziej przypominającym „podeszwę” niż dobre jedzenie? Jeśli tak, to mam nadzieję, że po przeczytaniu postu zmienisz zdanie 🙂

Ja dopiero po studiach doceniłam to danie. U mnie w domu właściwie się tego nie przyrządzało. Zawsze wydawało mi się, że to potrawa trudna w przygotowaniu. Dodatkowo, jak widziałam u moich znajomych omlet na talerzu, to szczerze absolutnie nie przekonywał mnie, żeby go zjeść. Jednak kiedyś, podczas rozmowy, przypadkowo rozpoczął się temat właśnie omletów. Dopiero wtedy wyjaśniła mi mama jak powinno się go przygotować, żeby był smaczny. Zrobiłam raz i teraz jak tylko mam wolniejszy poranek to omlety królują u nas na stole. Czasami na słodko, czasem wytrawnie, wszystko w zależności od humoru i apetytu. Nie jest to danie, które wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Trzeba jednak poświęcić na niego kilka minut więcej, niż na zwykłą  jajecznicę. Za to smak, wszystko Ci wynagrodzi.

Z moich przepisów omlety będą puszyste, mięciutki e i bardziej będą  przypominać  biszkopt niż naleśnik 🙂 Jak tylko znajdziesz 15minut na przygotowanie śniadania, to polecam urozmaicić sobie posiłek i zrobić omlet. Wierzę, że nie pożałujesz.

PORADA:  Omletu nie przekręcaj na drugą stronę na tej samej patelni. Najlepiej rozgrzej drugą, połóż na niej odrobinę  masła i na nią przerzuć omlet. To taki mój patent , sprawdzony, po zrobieniu już mega ilości omletów. Dzięki temu,  omlet mi się nie złamie, a przede wszystkim tak jest prościej.

  1. OMLET ORKISZOWY Z FETĄ

3 jajka

40g płatków orkiszowych

5 łyżek mleka

łyżeczka masła klarowanego

szczypta soli i pieprzu

Do smaku możesz też dodać ¼ łyżeczki bazylii, oregano albo ziół prowansalskich

2 łyżeczki sera feta

2 plastry wędliny

5 liści sałaty

 dowolne warzywa: papryka, pomidor, ogórek, cebula, oliwki

 łyżeczka musztardy francuskiej

Żółtka oddziel od białek. Ubij pianę z  białek. Płatki zmiksuj lub rozgnieć i dodaj do żółtek razem z mlekiem. Wymieszaj. Dodaj przyprawy i na koniec pianę z białek. Delikatnie dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej ¼ łyżeczki masła. Wylej pół porcji omleta. Smaż ok. 3minut na małym ogniu, przewróć na drugą stronę lub na drugą patelnię 🙂 Tak samo zrób z druga połową ciasta. Gotowy omlet wyłóż na talerz posmaruj fetą, na to połóż wędlinę i pokrojone warzywa. Udekoruj musztardą francuską.

omlet orkiszowy

2. OMLET Z SEREM RICOTTA

3 jajka

40g płatków owsianych

5 łyżek mleka 2%

łyżeczka masła klarowanego

szczypta soli i pieprzu

Do smaku możesz też dodać ¼ łyżeczki bazylii, oregano albo ziół prowansalskich

3 łyżeczki serka ricotta

2 plastry salami

3 pomidory suszone

5 liści sałaty

oliwki

łyżeczka musztardy francuskiej

Żółtka oddziel od białek. Ubij pianę z  białek. Płatki zmiksuj lub rozgnieć i dodaj do żółtek razem z mlekiem. Wymieszaj. Dodaj przyprawy i na koniec pianę z białek oraz pokrojone w drobną kostkę salami i suszone pomidory. Delikatnie dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej ¼ łyżeczki masła. Wylej pół porcji omleta. Smaż ok. 3minut na małym ogniu, przewróć na drugą stronę lub na drugą patelnię 🙂 Tak samo zrób z druga połową ciasta. Gotowy omlet wyłóż na talerz. Połóż sałatę, oliwki i udekoruj musztardą i serkiem.

omlet owsiany

3. OMLET Z MĄKĄ PSZENNĄ

3 jajka

3 łyżki mąki razowej lub zwykłej

5 łyżek mleka 2%

łyżeczka masła klarowanego

szczypta soli i pieprzu

Do smaku możesz też dodać ¼ łyżeczki bazylii, oregano albo ziół prowansalskich

pół puszki tuńczyka

2 łyżki kukurydzy konserwowej

łyżeczka musztardy

łyżeczka majonezu

Żółtka oddziel od białek. Ubij pianę z  białek. Do żółtek dodaj mąkę razem z mlekiem. Wymieszaj. Dodaj przyprawy i na koniec pianę z białek. Delikatnie dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej ¼ łyżeczki masła. Wylej pół porcji omleta. Smaż ok. 3minut na małym ogniu, przewróć na drugą stronę lub na drugą patelnię 🙂 Tak samo zrób z druga połową ciasta. Gotowy omlet wyłóż na talerz. Rozsmaruj na nim musztardę i majonez, na to połóż tuńczyka i kukurydzę.

Daj znać, która wersja najbardziej przypadła Ci do gustu 🙂

Inne pomysły na ciekawe śniadania znajdziesz TU

omlet z płatkami orkiszowymi