Sezon na rabarbar uważam za otwarty. Podczas moich ostatnich odwiedzin u cioci na wsi, dostałam pęczek rabarbaru. Z racji miłości do słodkości, wykorzystałam go, żeby stworzyć pyszne babeczki z rabarbarem i bezą.
Zadziwiające, bo rabarbar, przecież słynie ze swojego specyficznego, kwaśnego smaku, a ja do babeczek dodałam znikomą ilość brązowego cukru, a mimo to wyszły naprawdę pyszne.
Jak widać poniżej, nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia w piekarniku, ponieważ już pod koniec pieczenia ich wygląd i zapach, tak zachęcał do zjedzenia, że 4 sztuki od razu zniknęły.
Szczerze je polecam. Dariomąż, czyli dość wybredny opiniotwórca moich wypieków, stwierdził, że naprawdę są super. Połączenie słodyczy bezy z syropem klonowym i maślanym smakiem ciasta z delikatną kwaskowatością rabarbaru, daje deser, który wystarczy, że zrobisz raz, a potem na pewno zagości w Twoim domu, na cały letni sezon.
Tradycyjna beza to białka z niewiarygodnie wielką ilością cukru. Ja ze względu na moje uprzedzenie do tej białej „słodyczy – trucizny”, robię bezę bez cukru!!!!! Z dodatkiem wanilii i syropu klonowego. Ten smak idealnie zastępuje mi tradycyjny ulepek i świetnie komponuje się z rabarbarem. Syrop klonowy jest w tym przepisie obowiązkowy, bo to on nadaje babeczkom z rabarbarem i bezą tak idealny smak.
Która z Was ma więc ochotę na moje babeczki z rabarbarem i bezą?
Podaję przepis. Do ich wykonania potrzebujesz:
Na kruche ciasto:
75g masła
150g mąki
50g wody
Szczypta soli
Na nadzienie:
6łodyg rabarbaru
Łyżeczka brązowego cukru
Na bezę:
2 białka
Syrop klonowy
Przepis na Thermomix: Rabarbar umyj, obierz, pokrój w bardzo drobne paseczki. Włóż go do miski i zasyp cukrem. Wymieszaj i odstaw na ok. 20minut. Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki na ciasto i nastaw 20s.obr. 4. Następnie ustaw 10s/obroty wsteczne/obr2. Gotowe ciasto rozwałkuj. Wytnij z niego kółka i wyściel ciastem foremki do babeczek. Rabarbar odciśnij, najlepiej w papierowy ręcznik kuchenny. Wyłóż łyżeczką rabarbar na babeczki i wstaw je do nagrzanego piekarnika na 200stopni. Piecz ok. 20minut. Następnie do suchego naczynia miksującego wlej białka, załóż motylek i ustaw 5 min/Obr 3.5. Wyjmij babeczki z piekarnika (zmniejsz temperaturę na 140-150stopni) ułóż na każdą z nich po łyżeczce bezy i wstaw ponownie do piekarnika, do temperatury 140 stopni na ok. 30minut. Po tym czasie wyjmij babeczki z piekarnika polej syropem klonowym i gotowe. Najlepiej smakują, zaraz po upieczeniu, jak są jeszcze lekko ciepłe.
Przepis tradycyjny: Rabarbar umyj, obierz, pokrój w bardzo drobne paseczki. Włóż go do miski i zasyp cukrem. Wymieszaj i odstaw na ok. 20minut. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć. Gotowe ciasto rozwałkuj. Wytnij z niego kółka i wyściel powstałym ciastem foremki do babeczek. Rabarbar odciśnij, najlepiej w papierowy ręcznik kuchenny. Wyłóż łyżeczką rabarbar na babeczki i wstaw je do nagrzanego piekarnika na 200stopni. Piecz ok. 20minut. Następnie z białek ubij pianę. Ubijaj są bardzo długo, tak aby powstała, bardzo sztywna piana. Wyjmij babeczki z piekarnika (zmniejsz temperaturę na 140-150stopni) ułóż na każdą z nich po łyżeczce bezy i wstaw ponownie do piekarnika, do temperatury 140 stopni na ok. 30minut. Po tym czasie wyjmij babeczki z piekarnika polej syropem klonowym i gotowe. Najlepiej smakują, zaraz po upieczeniu, jak są jeszcze lekko ciepłe.
Z podanej porcji wychodzi ok. 15 sztuk babeczek. Dla uzyskania jeszcze bardziej słodkiego smaku, po odciśnięciu rabarbaru, można wkroić do niego dwa banany.
Jeśli jeszcze nie próbowałaś BABECZEK BEZ PIECZENIA z mojego poprzedniego przepisu, również polecam, mają zupełnie inny smak i wygląd, więc warto, żebyś również i te spróbowała 😆