Burrata z pieczonymi pomidorami

Jeśli chcesz zrobić coś pysznego na spotkanie ze znajomymi i zaskoczyć swoich gości, to burrata z pieczonymi pomidorami sprawdzi się do tego idealnie. Ten instagramowy przepis, zrobił furorę wśród naszych licznych gości w domu. A dodatkowo,  z tego co mi pisały dziewczyny, które odkryły go dzięki TEJ mojej rolce na IG – również u nich na stole zyskiwał same pochwały i zachwyty.

Na IG widziałam burrata z pieczonymi pomidorami w kilku różnych wersjach, bardzo mnie zainteresował, wiec zrobiłam swoje wykonanie.

Zostawiam Ci przepis, bo jeśli jeszcze go nie próbowałaś to teraz jest idealny czas 😉

250 g pomidorków koktajlowych
3-5 ząbków czosnku
Pol średniej cebuli
40 g oleju
1 płaska łyżeczka tymianku
1 płaska łyżeczka soli

Wszystko razem mieszamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 25-30 minut w 190 stopniach.
Na desce rozkładamy 200 g burraty. Przerwij ją rękami, na nią ułóż wystudzone, upieczone pomidory. Udekoruj listkami świeżej bazylii. Oprósz odrobiną kurkumy, pieprzem i możesz dosolić w razie potrzeby. Do tego zrób grzanki z bagietki ok. 140 g bagietki – najlepiej pasują.

Oczywiście to dość tłusta przekąska – ale naprawdę przepyszna, wiec polecam Ci spróbować 🙂

Jeśli chcesz burratę z pieczonymi pomidorami bezpiecznie (pod względem kalorii) wprowadzić do swojej diety. To skorzystaj z mojego Dietetycznego Ebooka z niskim IG. W 10 edycji masz zbilansowane takie danie na drugie śniadanie.

Z tych ilości, które podałam Ci w przepisie powyżej, wychodzi, że cała burrata z pieczonymi pomidorami z tego dania ma ok. 1200 kcal. Ja ten przepis wykorzystuję jak przychodzą do nas goście. Wtedy jeśli jest np. 6 osób, to licząc, że każdy zjadłby równą porcję to kaloryczność na 1 osobę to ok. 200 kcal. Sami dla siebie przygotowujemy tę formę buratty z Dietetycznego Ebooka, żeby na co dzień jeść bardziej zbilansowany posiłek, pod względem kcal i makro.

Jeśli lubisz takie niecodzienne smaki na spotkania ze znajomymi, to koniecznie zobacz też TEN przepis na pomidory w pysznej odsłonie. 

burrata z pieczonymi pomidorami