Prosta, szybka i inna niż tradycyjne 😉 Sałatka z arbuzem i fetą. Idealna na wakacyjne drugie śniadanie lub jako urozmaicenie stołu podczas grillowania.
Sezon na arbuzy przypada w wakacje, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety właśnie teraz. Nawet jeśli masz insulinooporność, to pamiętaj, że nie musisz go całkowicie eliminować ze swoich posiłków. Arbuz według najnowszych danych ma średni IG, ale niski ładunek glikemiczny. Przy insulinooporności najważniejszy jest umiar i odpowiednie połączenie składników na talerzu. Oczywiście nie powinno się spożywać arbuza jako przekąskę pomiędzy posiłkami, tylko zbilansować go do ogólnego dania np. drugiego śniadania lub obiadu. Sałatka z arbuzem i fetą to przykład właśnie takiego dania 🙂
A dlaczego warto włączyć arbuza do swoich letnich posiłków?
Arbuz to źródło likopenu, czyli związku, który ma silne właściwości przeciwutleniające. Znajdziesz go również w przecierach pomidorowych i w koncentracie. Z tego względu też poleca się sok pomidorowy do picia w diecie przeciwzapalnej i dla mężczyzn starających się o potomstwo.
Ale wróćmy do arbuza. Arbuz składa się przede wszystkim z wody – dzięki temu w upalne dni, jest super alternatywą do nawodnienia. Jest też dobrym źródłem witamin i mikroelemenów. Zawiera spore ilości potasu. Do tego w 100 g ma ok. 35 kcal – dlatego jest uważany za niskokaloryczny owoc. jednak pamiętaj, że jak zawsze w jedzeniu najważniejszy jest umiar i różnorodność. Na temat ilości posiłków i poszczególnych produktów, zajrzyj na TEN wpis.
Zapraszam Cię na pyszną sałatkę z arbuzem i fetą:
50 g dowolnej mieszanki sałat
100 g arbuza
50 g sera feta
10 g pistacji
15 g czerwonej cebuli
Sos:
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki musztardy
Filmik z przepisem możesz zobaczyć TUTAJ u mnie na instagramie.
Przepis: Sałatę połóż na talerzu. Na niej poukładaj pokrojonego w kostkę arbuza i ser. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Całość posyp posiekanymi pistacjami i polej przygotowanym sosem.
Działaj i daj znać jak Ci posmakowało 😉