W moim domu, uwielbiamy słodycze. Wszelkie ciasta i desery mogłyby gościć u nas każdego dnia. Jednak czuwam nad tym, aby jak najbardziej zminimalizować zbędny cukier, niezdrowe tłuszcze trans i chemię pochodzącą z gotowych, kupionych słodyczy. Staram się dlatego, wymyślać własne, dobre, ale dietetyczne ciasta. Tym razem, postawiłam na moją ukochaną kaszę jaglaną i bakalie. Zrobiłam ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia, bez dodatku cukru, z bakaliami. Co z tego wyszło? Sami wypróbujcie.
Ja osobiście szczerze Wam polecam. Cukier jedyny jaki jest w ciastku to z bakalii, cukru waniliowego (mojego wykonania) i gorzkiej czekolady. Kasza jaglana to samo zdrowie, pisałam już na jej temat we wcześniejszym poście z przepisami na placuszki. Jeśli nie czytałaś, to zachęcam, zajrzyj TU.
Ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia – do jego wykonania potrzebujesz:
Szklanka surowej kaszy jaglanej
900ml mleka kokosowego – przepis na domowe mleko kokosowe znajdziesz TU (może być też zwykłe mleko)
2 szklanki płatków owsianych
2 garści orzechów włoskich (pistacji lub laskowych – w zależności od Twojego upodobania)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 tabliczki gorzkiej czekolady
100g daktyli
100g wiórek kokosowych – prażonych na suchej patelni
5 suszonych śliwek
Sok z cytryny – 2 łyżki
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego wrzuć płatki owsiane i czekoladę, ustaw 3sek/ Obr. 8. Dolej W garnku rozpuść 1 czekoladę w 100ml mleka, podgrzej ml mleka i ustaw 2.5min./ 37stopni/ Obr. 3. Wyłóż gotową masę do tortownicy – wyścielonej papierem do pieczenia. Mocno uklep i włóż do lodówki. Kaszę jaglaną ugotuj w pozostałym mleku, aż wchłonie mleko i będzie miękka. Do czystego i suchego naczynia miksującego wrzuć: orzechy, daktyle i prażone wiórki kokosowe i zmiksuj 10sek./ Obr. 8. Dodaj kaszę i za pomocą kopystki mieszaj 20sek/ Obr. 3 do tego dodaj sok z cytryny i cukier waniliowy. Ustaw 30sek/ Obr 6, czynność powtórz, tak abyś uzyskała gładką masę. Przełóż ją do tortownicy, dokładnie uklep i wstaw ponownie do lodówki. Do suchego naczynia miksującego włóż śliwki, czekoladę i zmiksuj 10sek./ Obr. 8. Dodaj 5 łyżek mleka i ustaw 1.5min/37stopni/ Obr.3 Gotową polewę wylej na ciasto. Taki sernik musi stać w lodówce, najlepiej smakuje po minimum 5 godzinach.
Przepis tradycyjny: Płatki owsiane zblenduj, lub rozgnieć. W garnku rozpuść 1 czekoladę w 100ml mleka, podgrzej delikatnie, aż powstanie gładka masa, dodaj płatki owsiane. Wyłóż gotową masę do tortownicy – wyścielonej papierem do pieczenia. Mocno uklep i włóż do lodówki. Kaszę jaglaną ugotuj w pozostałym mleku, aż wchłonie mleko i będzie miękka. Orzechy, daktyle i prażone wiórki kokosowe, zmiksuj lub posiekaj bardzo drobno i dodaj do kaszy. Dokładnie wymieszaj, do tego dodaj sok z cytryny i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie zblenduj, aż powstanie gładka masa. Przełóż ją do tortownicy, dokładnie uklep i wstaw ponownie do lodówki. Czekoladę rozpuść w rondelku, w 5 łyżkach mleka, lekko podgrzej i dodaj posiekane bardzo drobno śliwki. Gotową polewę wylej na ciasto. Taki sernik musi stać w lodówce, najlepiej smakuje po minimum 5 godzinach.