Jak zrobić domowe mleczko kokosowe i mąkę kokosową?

Domowe mleczko kokosowe, wykorzystuję do wszelkiego rodzaju deserów, zup, śniadań i drugich dań. Jest to świetny zamiennik mleka krowiego. Aby urozmaicić sobie poranne posiłki często kaszę jaglaną lub płatki owsiane przygotowuję właśnie z dodatkiem mleka kokosowego. Jestem też fanką dań tajskich, a tam mleczko kokosowe często gości w przepisach.

EDIT: W zestawach Zdrowej Diety Niskim Kosztem, zarówno w tych z niskim IG jak i w dietach z 5 posiłkami, często występuje mleczko kokosowe, więc teraz tym bardziej z niego korzystam.

Mojej Małej Gwiazdeczce przez ostatnie miesiące bardzo często przygotowywałam jedzenie właśnie na mleku kokosowym. Na pewno wiesz, że niemowlaki do skończenia pierwszego roku życia nie powinny pić mleka krowiego. To oznacza, że też na mleku spożywczym nie powinno się gotować maluchom kaszek, ani przygotowywać deserów. Kasza manna czy jaglana gotowana na wodzie szybko się nudzi, więc wprowadziłam do dań mojej Małej mleczko kokosowe. Przepis na takie danie możecie znaleźć TUTAJ.

Niestety puszka takiego mleka to koszt średnio 6zł, żeby nieco zaoszczędzić proponuję Ci  robić domowe mleczko kokosowe. Wymaga trochę zaangażowania, ale wychodzi ponad połowę taniej.

Chcesz przygotować domowe mleczko kokosowe? To potrzebujesz:

200g wiórek kokosowych

1litr zimniej wody przegotowanej

Gaza opatrunkowa 😉

 

Przepis na Thermomix: Wiórki wsyp do garnka i zalej wodą. Odstaw na ok. 12 godzin. Następnie przelej wszystko do naczynia miksującego i ustaw 10min./ 90stopni/Obr. 2. Następnie zmiksuj 1.5 min. / Obr.8. Poczekaj, aż przestygnie. Sito wyłóż gazą, przelej przez to mleko i dokładnie wyciśnij wiórki. Gotowe mleczko przelej do szklanki lub szklanej butelki.

Przepis z wykorzystaniem blendera: Wiórki wsyp do garnka i zalej wodą. Odstaw na ok. 12 godzin. Następnie podgrzej w garnku, tak aby się nie zagotowały. Poczekaj, aż przestygnie.  Zmiksuj blenderem ok. 3minut. Sito wyłóż gazą, przelej przez to mleko i dokładnie wyciśnij wiórki. Gotowe mleczko przelej do szklanki lub szklanej butelki.

Takie mleko możesz przechowywać w lodówce 2 dni.  Zawsze przed użyciem dokładnie wymieszaj, bo mleczko się rozwarstwia. Jest ono rzadsze niż to z puszki, dzięki temu idealnie nadaje się do kawy, gotowania na nim kasz i zup.

Jeśli spodobał Ci się pomysł i będziesz często robić takie mleczko, to z pozostałych wiórek proponuję Ci robić mąkę kokosową 🙂  Wykorzystać ją możesz np. do ciasteczek czy muffinek.

Jak zrobić mąkę kokosową?

Wiórki pozostałe po zrobieniu mleczka, rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej na 100stopni i włóż blachę. Susz wiórki 1godzinę 45minut. Co kilkanaście minut pamiętaj, aby je przemieszać. Odstaw do ostudzenia. Następnie zmiksuj na mąkę. Przechowuj w szczelnie zamykanym słoiku.

domowe mleczko kokosowe