Termometry z rana zaczęły już pokazywać temperaturę poniżej 15 stopni, dla mnie to sygnał, na dietetyczne śniadanie na ciepło. Taki posiłek zapewnia mi energię na dobre rozpoczęcie dnia, rozgrzewa organizm i pobudza do działania. Nie zawsze jednak mam czas, żeby z rana szykować sobie skomplikowane posiłki. Poza tym, mój organizm wytrzyma maksymalnie 30 minut po przebudzeniu i po tym czasie, śniadanie już musi być na stole – gotowe do spożycia 😉
Na pierwsze jesienne, dietetyczne, śniadanie na ciepło, proponuje Ci zrobić pyszny jagielnik. Rano, żeby było szybko to kaszę zawsze gotuje na wieczór i wstawiam do lodówki, a z samego rana w 25 minut robię całą resztę 😉
Jagielnik wychodzi przepyszny, aż ciężko mi skończyć jedzenie na jednej porcji 😉 Jeśli chcesz się przekonać podaje Ci przepis, naprawdę warto żebyś zrobiła. Takie dietetyczne śniadanie na ciepło, równie dobrze smakuje po ostygnięciu. Możesz śmiało zapakować je w śniadaniówkę i zjeść na przekąskę w pracy. Jeśli chcesz dodatkowe pomysły na drugie śniadania dla siebie lub dziecka do szkoły, wejdź TUTAJ.
Z podanej poniżej porcji, wychodzą 4 małe kokilki, lub niewielka foremka 24x24cm jagielnika.
JAGIELNIK:
150g kaszy jaglanej
150ml mleka
150ml wody
150g jogurtu naturalnego 2%
2 łyżki ksylitolu
Garść daktyli – bez pestek
Opakowanie serka ricotta (125g)
Dojrzały banan
2 garści orzechów włoskich
300g śliwek
Przepis na Thermomix: Kaszę jaglaną wsyp do naczynia miksującego, ugotuj w wodzie i mleku, dodaj łyżkę ksylitolu. Ustaw 10min/ 100stopni/ Obr. 2 Po 6 minucie sprawdź, czy jest wystarczająca ilość wody, aby kasza się nie przypaliła, ale powinna wchłonąć cały płyn podczas gotowania. Najlepiej ugotuj sobie dzień wcześniej i odstaw do ostygnięcia.
Następnie do kaszy dodaj jogurt i pokrojone w paski daktyle i garść posiekanych orzechów. Ustaw 15sek/ Obr. 6. Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z ricottą oraz łyżką ksylitolu. Masę z kaszy podziel na pół, jedną część ułóż w foremkach, na to masę serową i potem drugą część kaszy. Na wierzch ułóż śliwki (bez pestek) i posyp pozostałymi orzechami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 150stopni i piecz 20-25minut.
Przepis tradycyjny: Do garnka wlej mleko i wodę, wsyp kaszę jaglana i ksylitol. Gotuj na bardzo małym ogniu, co chwile mieszaj, żeby kasza się nie przypaliła. Gotuj ją do momentu, aż wchłonie całą wodę. Najlepiej ugotuj sobie ją dzień wcześniej i odstaw do ostygnięcia.
Następnie do kaszy dodaj jogurt, pokrojone w paski daktyle i garść posiekanych orzechów. Wymieszaj dokładnie. Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z ricottą oraz łyżką ksylitolu. Masę z kaszy podziel na pół, jedną część ułóż w foremkach, na to masę serową i potem drugą część kaszy. Na wierzch ułóż śliwki (bez pestek) i posyp pozostałymi orzechami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 150stopni i piecz 20-25minut.
Spróbuj koniecznie!
Mam nadzieję, że polubisz to dietetyczne śniadanie na ciepło, tak jak ja 🙂