Sezon na dynię w pełni. Skoro tak, to mój pomysł dla Ciebie na jej wykorzystanie to tarta z dynią. Ten przepis 2 lata temu podsunęła mi mama, ale oczywiście nie zapisałam. Ostatnio przypomniał sobie Dario, że to było takie smaczne, więc cóż zaczęłam tworzyć.
Na szczęście wszystko się udało i to tak bardzo, że robiłam ją dwa dni pod rząd. Lenka też się zajadała, więc dodatkowy plus. Wiem, że wpisując w google tarta z dynią, wyświetla się dość sporo przeróżnych przepisów, jednak tego mojego połączenia smaków nie znalazłam.
Dlatego tym bardziej ucieszę się jak moja tarta z dynią pojawi się na Twoim stole.
A jeśli masz ochotę na jeszcze inne przepisy z wykorzystaniem dyni, to polecam Ci:
Do jej przygotowania potrzebujesz:
CIASTO:
140 g mąki orkiszowej/ pszennej razowej typ 1850 lub 2000
65 g masła
½ łyżeczki soli
70 g wody
FARSZ:
600 g surowej dyni
1 duża cebula
200 g boczku (tak śmiało 😉 czasami można)
Szczypta rozmarynu
SOS BESZAMEL:
30 g masła
30 g mąki orkiszowej/ pszennej razowej typ 1850 lub 2000
300 g mleka
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki pieprzu
Szczypta soli
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki na ciasto. Ustaw 20 s/ obr. 4, a następnie 10 s/ obr. 2. Wyjmij ciasto, uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
W tym czasie pokrój boczek i cebulę w niewielką kostkę. Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż, do momentu aż wytopi się tłuszcz – uważaj aby zbyt mocno Ci się nie przypalił. Nadmiar tłuszczu odlej, a do boczku dodaj cebulę. Podduś wszystko razem, aż cebula zmięknie i wtedy dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Całość podduś jeszcze ok. 5 minut i zdejmij z ognia.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę na tartę. Uformuj je tak, aby zachodziło na boki. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego piekarnia na 180 stopni. Piecz ok. 7 minut.
Do czystego naczynia miksującego włóż masło, ustaw 2 min./ 37 stopni/ obr.2. Po tym czasie dodaj mąkę, mleko i przyprawy. Ustaw 5 min./ 90 stopni/ obr. 4
Na podpieczony spód tarty, połóż dynię z boczkiem i całość zalej beszamelem. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 30 minut.
Przepis tradycyjny: Składniki na ciasto połącz ze sobą, zagnieć i uformuj kulę. Owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Boczek i cebulę pokrój w niewielką kostkę. Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż do momentu, aż wytopi się tłuszcz – uważaj aby zbyt mocno Ci się nie przypalił. Nadmiar tłuszczu odlej, a do boczku dodaj cebulę. Podduś wszystko razem, aż cebula zmięknie i wtedy dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Całość podduś jeszcze ok. 5 minut i zdejmij z ognia.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę na tartę. Uformuj je tak, aby zachodziło na boki. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego piekarnia na 180 stopni. Piecz ok. 7 minut.
Do garnka włóż masło, podgrzej na małym ogniu i jak już się rozpuści dodaj mąkę, mleko i przyprawy. Całość podgrzewaj i stale mieszaj przez ok. 5 minut.
Na podpieczony spód tarty, połóż dynię z boczkiem i całość zalej beszamelem. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 30 minut.
Smacznego
Z podanego przepisu, wychodzi jedna tarta,
którą możesz podzielić na 6 kawałków,
każdy z nich ma ok. 360 kcal; w tym W: 31,4 g ; B: 11,6 g; T: 22,3 g.
Ładunek glikemiczny jest średni ok. 15.
Jeśli spodobał Ci się mój przepis, to zajrzyj na mój IG, znajdziesz tam więcej ciekawych przepisów.