Tarta z dynią – wytrawna

Sezon na dynię w pełni. Skoro tak, to mój pomysł dla Ciebie na jej wykorzystanie to tarta z dynią. Ten przepis 2 lata temu podsunęła mi mama, ale oczywiście nie zapisałam. Ostatnio przypomniał sobie Dario, że to było takie smaczne, więc cóż zaczęłam tworzyć.

Na szczęście wszystko się udało i to tak bardzo, że robiłam ją dwa dni pod rząd. Lenka też się zajadała, więc dodatkowy plus. Wiem, że wpisując w google tarta z dynią, wyświetla się dość sporo przeróżnych przepisów, jednak tego mojego połączenia smaków nie znalazłam.

Dlatego tym bardziej ucieszę się jak moja tarta z dynią pojawi się na Twoim stole.

A jeśli masz ochotę na jeszcze inne przepisy z wykorzystaniem dyni, to polecam Ci:

zupę mleczną,

muffiny dla dzieci,

krem z dyni,

dżem z dyni.

Do jej przygotowania potrzebujesz:

CIASTO:

140 g mąki orkiszowej/ pszennej razowej typ 1850 lub 2000

65 g masła

½ łyżeczki soli

70 g wody

FARSZ:

600 g surowej dyni

1 duża cebula

200 g boczku (tak śmiało 😉 czasami można)

Szczypta rozmarynu

SOS BESZAMEL:

30 g masła

30 g mąki orkiszowej/ pszennej razowej typ 1850 lub 2000

300 g mleka

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki pieprzu

Szczypta soli

 

Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki na ciasto. Ustaw 20 s/ obr. 4, a następnie 10 s/ obr. 2. Wyjmij ciasto, uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

W tym czasie pokrój boczek i cebulę w niewielką kostkę. Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż, do momentu aż wytopi się tłuszcz – uważaj aby zbyt mocno Ci się nie przypalił. Nadmiar tłuszczu odlej, a do boczku dodaj cebulę. Podduś wszystko razem, aż cebula zmięknie i wtedy dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Całość podduś jeszcze ok. 5 minut i zdejmij z ognia.

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę na tartę. Uformuj je tak, aby zachodziło na boki. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego piekarnia na 180 stopni. Piecz ok. 7 minut.

Do czystego naczynia miksującego włóż masło, ustaw 2 min./ 37 stopni/ obr.2. Po tym czasie dodaj mąkę, mleko i przyprawy. Ustaw 5 min./ 90 stopni/ obr. 4

Na podpieczony spód tarty, połóż dynię z boczkiem i całość zalej beszamelem. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 30 minut.

 

Przepis tradycyjny: Składniki na ciasto połącz ze sobą, zagnieć i uformuj kulę. Owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

Boczek i cebulę pokrój w niewielką kostkę. Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż do momentu, aż wytopi się tłuszcz – uważaj aby zbyt mocno Ci się nie przypalił. Nadmiar tłuszczu odlej, a do boczku dodaj cebulę. Podduś wszystko razem, aż cebula zmięknie i wtedy dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Całość podduś jeszcze ok. 5 minut i zdejmij z ognia.

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę na tartę. Uformuj je tak, aby zachodziło na boki. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego piekarnia na 180 stopni. Piecz ok. 7 minut.

Do garnka włóż masło, podgrzej na małym ogniu i jak już się rozpuści dodaj mąkę, mleko i przyprawy. Całość podgrzewaj i stale mieszaj przez ok. 5 minut.

Na podpieczony spód tarty, połóż dynię z boczkiem i całość zalej beszamelem. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 30 minut.

Smacznego

Tarta z dynią

Z podanego przepisu, wychodzi jedna tarta,
którą możesz podzielić na 6 kawałków,

każdy z nich ma ok. 360 kcal; w tym W: 31,4 g ; B: 11,6 g; T: 22,3 g.
Ładunek glikemiczny jest średni ok. 15.

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, to zajrzyj na mój IG, znajdziesz tam więcej ciekawych przepisów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *