Dzisiaj mam dla Ciebie coś wyjątkowego. Rewelacyjna, chrupiąca, orientalna przekąska azjatycka, która z pewnością podbije Twoje kulinarne serce. Jeśli jesteś wielbicielką kuchni azjatyckiej, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Jest nie tylko przepyszny, i może być urozmaicenie posiłku dla osób z insulinoopornością.
Ale zanim przejdziemy do przepisu, zapraszam Cię do zapoznania się z moim ebookiem „Orientalne smaki z niskim IG”. Ebook ten zawiera 16 przepisów na dania z Azji, dostosowanych idealnie do diety z niskim indeksem glikemicznym. KLIKNIJ TUTAJ I SPRAWDZ.
Przekąska azjatycka – przepis
Składniki na 1 porcję (ok. 95 kcal):
– 10 g papieru ryżowego (2 arkusze)
– 20 g kapusty czerwonej
– 10 g cebuli
– 10 g marchewki
– 5 g sera cheddar
– Do smaku: sól, pieprz, zioła tajskie
– 3 g oleju do smażenia
Przygotowanie:
Pokrój kapustę czerwoną, cebulę i marchewkę w cienkie paski. Ser cheddar zetrzyj na tarce. Posyp solą, pieprzem i ziołami tajskimi do smaku. Wymieszaj.
Papier ryżowy namocz w letniej wodzie przez kilka sekund, aż stanie się miękki i elastyczny. Na środku każdego arkusza papieru ryżowego ułóż warzywa z serem. Połóż drugi zmoczony papier ryżowy tak, aby składniki były szczelnie zamknięte w środku.
Rozgrzej olej na patelni. Smaż zawinięte papiery ryżowe z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.
Porady dla osób z insulinoopornością:
Jedna porcja tej przekąski ma niski ładunek glikemiczny, jednak zawiera mało białka i kalorii. Aby dobrze zbilansować taki posiłek, polecam dodać ją jako uzupełnienie do białkowego dania. Np. z mięsem z piersi indyka. Traktuj ją jako dodatek, a nie samodzielny posiłek.
Przepis oryginalny pochodzi od @dr.vegan.
Mam nadzieję, że to danie – przekąska azjatycka – przypadnie Ci do gustu! Spróbuj i daj znać, jak Ci smakowało. A jeśli masz ochotę na więcej orientalnych przysmaków, koniecznie sprawdź mojego ebooka „Orientalne smaki z niskim IG”.
Smacznego!