Przepis na ten sernik na zimno z musem pomarańczowym, to moja inwencja twórcza. Dlatego będzie mi tym bardziej miło jeśli mi zaufasz i go zrobisz. A zdjęciem lub opisem podzielisz się ze mną na FB, INSTA lub tu poniżej wpisu, w komentarzu 😉
Pomysł na to ciasto, pojawił się bardzo spontanicznie i tak samo szybko go zrobiłam. Nie wymaga on zdolności kulinarnych i nie potrzeba dużych nakładów finansowych. Smak pomarańczy od razu przypomina mi świąteczny, zimowy już czas.
Zrobiłam go. Okazało się, że naprawdę jest smaczny i świetnie pasuje do kawki. Uwaga, z minimalną zmianą, może on też stanowić zdrową formę drugiego śniadania 🙂 W związku z tym stwierdziłam, że mój własny przepis na sernik na zimno z musem pomarańczowym, powinien ujrzeć światło dzienne. Jest tak dobry i łatwy do zrobienia, że chcę abyś Ty też w tak prosty sposób uprzyjemniła sobie smakowicie dzień.
Do zrobienia sernika na zimno z musem pomarańczowym, potrzebujesz:
400g serka homogenizowanego, naturalnego
5 łyżek jogurtu naturalnego ok. 2%
2 łyżki ksylitolu
3 średniej wielkości pomarańcze
3 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
Przepis na Thermomix: Pomarańcze obierz, bardzo dokładnie, tak żebyś zdjęła z nich tą białą skórkę. Następnie wybierz z nich wszystkie pestki (jeśli tego nie zrobisz, mus może być dość gorzki). Wrzuć do naczynia miksującego, podzielone na połówki owoce. Ustaw 1min/ obr.8 zwiększając do 10. Żelatynę (2 łyżeczki) rozpuść w 70ml gorącej wody i wlej do powstałego w thermomix’ie soku. Wymieszaj 10s/obr. 4. Przelej do garnka.
Do naczynia miksującego (nie musisz go myć), włóż serek, jogurt, ksylitol i ustaw 30s/ obr. 4. Galaretkę wraz z jedną łyżeczką żelatyny, rozpuść w 150ml gorącej wody, mieszaj żeby dokładnie się rozpuściła i ostudź trochę i wlej do masy serowej. Wymieszaj całość 10s/ obr. 3
Powstałą masę przelej do formy (masa jest bardzo rzadka, dlatego jeśli robisz ciasto w tortownicy, pamiętaj że powinna być ona bardzo szczelna – najlepiej „z kołnierzem”). Wstaw do lodówki aż stężeje, ok 30minut. Na już stałą masę serową przelej chłodny mus pomarańczowy. Odstaw ponownie do lodówki do całkowitego stężenia sernika.
Przepis tradycyjny: Pomarańcze obierz, bardzo dokładnie, tak żebyś zdjęła z nich tą białą skórkę. Następnie wybierz z nich wszystkie pestki (jeśli tego nie zrobisz, mus może być dość gorzki). Wrzuć do blendera. Zmiksuj na gładki mus. Przelej go do garnka. Żelatynę (2 łyżeczki) rozpuść w 70ml gorącej wody i wlej do garnka z musem. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
Serek, jogurt, ksylitol wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie – możesz użyć miksera. Galaretkę wraz z jedną łyżeczką żelatyny, rozpuść w 150ml gorącej wody, mieszaj żeby dokładnie się rozpuściła i ostudź trochę i wlej do masy serowej. Wymieszaj do dokładnego połączenia się składników.
Powstałą masę przelej do formy (masa jest bardzo rzadka, dlatego jeśli robisz ciasto w tortownicy, pamiętaj że powinna być ona bardzo szczelna – najlepiej „z kołnierzem”). Wstaw do lodówki aż stężeje, ok 30minut. Na już stałą masę serową przelej chłodny mus pomarańczowy. Odstaw ponownie do lodówki do całkowitego stężenia sernika.
Z podanego przepisu wychodzi 8 porcji sernika,
każda z nich ma ok. 97kcal, w tym: W: 12,7g; B: 8g; T: 2,1g.
Jeśli chcesz poznać moje inne przepisy na sernik na zimno zapraszam zajrzyj TU
Działaj, życzę smacznego!