To przepis dla tych z Was, które nie chcą się bawić w robienie czasochłonnych ciast. Szybki mazurek owsiany zalałam rozpuszczoną czekoladą i udekorowałam bakaliami. Spód do niego jest delikatny, kruchy, a do dekoracji możesz wykorzystać to co lubisz.
Jeśli chcesz więcej inspiracji na słodkie ciasta oraz sałatki i przekąski na świąteczny stół, w moim sklepie znajdziesz Wielkanocne Ebooki 🙂 Więcej informacji o nich znajdziesz TUTAJ.
Szybki mazurek owsiany bazuje na mące owsianej, a dokładniej na zmiksowanych płatkach owsianych na mąkę. Ja najczęściej używam właśnie takiej zamiany. Jeśli masz Thermomix, wystarczy, że wrzucić do niego płatki owsiane i ustawisz 1 min./ obr. 10.
Składniki na szybki mazurek owsiany:
CIASTO:
100 g miękkiego masła
40 g ksylitolu
2 jajka
250 g mąki owsianej lub zmiksowanych płatków na mąkę
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
55 g jogurtu greckiego
POLEWA:
1 czekolada gorzka (lub taką jaką lubisz) 100 g
2 łyżki mleka
Wybrane bakalie.
U mnie:
50 g orzechów
Starta skórka z 1 pomarańczy
Przepis na szybki mazurek owsiany:
Masło utrzyj z ksylitolem. Dodaj po 1 jajku – stale ucieraj. Dodaj resztę składników. Wymieszaj ciasto. Będzie lepiące. Przełóż je do blaszki. U mnie o wymiarach: 18 x 28 cm. Uklep łyżką moczoną w zimnej wodzie. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 i piecz 30 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej. Przelej na ciasto i udekoruj. Orzechy możesz posiekać i wrzucić do rozpuszczonej czekolady lub ułożyć je na wierzchu.
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego włóż masło i ksylitol. Ustaw 1 min 30 s./ obr. 3. Dodaj jajka wymieszaj 30 s/ obr. 3. Dodaj resztę składników. Ustaw 20 s/ obr. 4 i ponownie 20 s/ obr. wsteczne 3. Przełóż je do blaszki. U mnie o wymiarach: 18 x 28 cm. Uklep łyżką moczoną w zimnej wodzie. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 i piecz 30 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej. Przelej na ciasto i udekoruj. Orzechy możesz posiekać i wrzucić do rozpuszczonej czekolady lub ułożyć je na wierzchu.
Z przepisu wychodzi 18 kawałków ciasta,
a każda z nich ma ok. 160 kcal, w tym B: 3,6 g; T: 10, 1 g; W: 15,2 g; ŁG = 6 (NISKI)
Zapraszam Cię też po pomysły i inspiracje na mój instagram.