Zupa mleczna z dyni z zacierkami

W tym sezonie podawałam Ci już kilka przepisów na wykorzystanie dyni. Możesz znaleźć na blogu przepis na dyniową zupę z imbirem na ostro, na muffinki dla dzieci i słodkie brownie. Z racji tego, że od teściowej dostajemy przeogromne dynie tej jesieni, to mój Dario, któregoś pięknego poranka zaserwował nam zupę mleczną z dyni z zacierkami.

Za pierwszym razem nie byłam zachwycona tym śniadaniem. Po pierwsze nie lubię rano zup mlecznych – jestem zawsze szybko po nich głodna. Po drugie, dynia na mleku kojarzyła mi się ze słodkim i mdłym ulepkiem. No ale jak zrobił, to nie wypadało marudzić i  nie spróbować.

I… jakie smaczne zaskoczenie  🙂   Teraz przynajmniej dwa razy w tygodniu mamy takie śniadanko. A ja jem pół porcji zupy i kanapkę 😉 Lena, koczuje przy Thermomix’ie jak tylko widzi co się szykuje, a następnie zjada cały talerz.

Polecam Ci, koniecznie wypróbuj właśnie ten przepis na zupę mleczną z dyni z zacierkami. Idealna jest dla małych pociech na poranne posiłki, ale może być też i dla całej rodziny – tak jak u nas. Mleko krowie zawsze możesz zastąpić roślinnym, jeśli wolisz taką wersję 😉

A jeszcze szybsza wersja, to ugotuj zupę, a zamiast zacierki dodaj do niej mały makaron np. w kształcie ryżu, albo kwiatuszków czy kuleczek.

 

ZUPA:

500 g dyni

100 ml wody

800 ml mleka 2%

 

ZACIERKI:

100 g mąki pszennej razowej (Dario woli z mąki pszennej zwykłej ;))

1 duże jajko

Szczypta soli

 

DO SMAKU:

Syrop klonowy, cukier waniliowy, cynamon

 

Przepis na Thermomix: Dynię obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do naczynia miksującego. Wlej wodę i ustaw 6min/ temp. 95 stopni/ obroty wsteczne 1. Następnie zmiksuj 5-8s/ obr. 5 i dodaj mleko. Ponownie całość gotuj 12min./ temp. 95stopni/ obroty wsteczne 1.

W tym czasie zrób zacierki. Do miski włóż mąkę i wymieszaj ją z solą, następnie dodaj jajko. Dwoma palcami ( kciukiem i wskazującym) mieszaj te składniki tak, aby powstały Ci drobne „kluseczki” – tak aby połączyć dokładnie całą mąkę z jajkiem.

Jak zupa osiągnie już temperaturę 95 stopni, to stopniowo przez otwór w pokrywie wrzucaj kluseczki. Jak czas gotowania minie sprawdź stopnień ich ugotowania, ja lubię takie al’dente. Jeśli stwierdzisz, że chcesz je jeszcze dogotować nastaw 3min/ temp. 95stopni/ obroty wsteczne 1. Wsyp łyżkę cukru waniliowego, wymieszaj i gotową zupę mleczną z dyni z zacierkami, nalewaj do miseczek.

 

Przepis tradycyjny: Dynię obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z wodą (możesz dodaj trochę więcej wody ok. 150ml). Na małym ogniu gotuj do momentu, aż dynia będzie miękka i będzie ją można rozgnieść.

W zależności od tego jak bardzo chcesz mieć ją rozdrobnioną możesz, zmiksować ją blenderem, rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Mi ta zupa smakuje, ze względu na to, że nie jest to gładki mus, ale są w niej wyczuwalne właśnie kawałeczki dyni. Ta kwestia zależy już od Twojego indywidualnego upodobania J

Do tej rozgniecionej dyni, dodaj mleko i ponownie zagotuj. W tym czasie zrób zacierki. Do miski włóż mąkę i wymieszaj ją z solą, następnie dodaj jajko. Dwoma palcami ( kciukiem i wskazującym) mieszaj te składniki tak, aby powstały Ci drobne „kluseczki” – tak aby połączyć dokładnie całą mąkę z jajkiem. Jak zupa będzie się gotować, zmniejsz gaz i stopniowo dodaj zacierki. Stale mieszaj, aż kluseczki będą miękkie – najlepsze takie al’dente oczywiście. Dodaj łyżkę cukru waniliowego i gotowe.

Taką zupę mleczną z dyni z zacierkami, przelej do miseczek i już indywidualnie użyj przyprawy. Możesz dodać szczyptę cynamonu i łyżeczkę miodu albo syropu klonowego. Dla bardziej wysmakowanego podniebienia sprawdzi się dodatek kurkumy i kardamonu. Smacznego!

Jeśli do tej zupy użyjesz mleka roślinnego, to śmiało możesz podać ją już 8-miesięcznemu dziecku. Jeśli twój maluch nie je jeszcze jajek, to po prostu dodaj do zupy makaron bez jajeczny z semoliny.

Z podanego przepisu wychodzą 3 miseczki zupy.

Każda porcja zawiera ok. 295kcal, w tym: W: 44,3 g/ B: 15,2 g/ T: 8 g

Zupa mleczna z dyni z zacierkami