Kilka tygodni temu podałam Wam przepis na pieczoną ciecierzycę w ziołach. Dostałam od Was wiele pozytywnych komentarzy. Moja ciekawość co do tego produktu, nie zakończyła się i postanowiłam spróbować zrobić jeszcze chrupki z ciecierzycy na słodko. Efekt – bardzo pozytywny. Szczerze powiem Ci, że zaskoczyła mnie ta przekąska i polubiłam ją. Teraz będę robiła pół na ziołowo, pół na słodko 😉
Takie chrupki, to idealny zamiennik słodkich draży czy groszków. Często siedząc w pracy przy biurku, przed komputerem czy odpoczywając w domu przed telewizorem sięgasz po słodkie przekąski? Takie chrupki z ciecierzycy na słodko, to super alternatywa. Mają mniej kalorii, nie zawierają w swoim składzie syropu glukozowego, dużej ilości cukru ani innych zbędnych, chemicznych uzupełniaczy. To w pełni naturalny i zdrowy wariant do pochrupania.
Ale uwaga, to nie znaczy, że całą porcję możesz zjeść na raz J Ze względu na dodatki, w których obtoczysz ciecierzycę, kaloryczność tej przekąski rośnie. Dlatego pamiętaj mimo zdrowych produktów trzymaj umiar w jedzeniu 😉
Jak zrobić chrupki z ciecierzycy na słodko?
1 puszka ciecierzycy
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego (może być też miód)
Przepis: Ciecierzycę odsącz z zalewy, ale nie wylewaj jej.
Pozostałą po ciecierzycy wodę, tzw. aquafabę, możesz wykorzystać do wykonania innych dań z moich przepisów: musu czekoladowego, serka stracciatella lub deseru.
Następnie dokładnie osusz ciecierzycę w ręczniku papierowym i suchą przełóż do miski. Wsyp do niej kakao, cukier waniliowy, syrop i dokładnie wymieszaj, tak aby każde ziarno pokryło się kakao i syropem. Obtoczoną ciecierzycę wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok. 25minut. Co 5 – 10 minut, przemieszaj łyżką ciecierzycę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i odczekaj aż ziarna ostygną, dzięki temu będą bardziej chrupiące.
Z podanego przepisu wychodzą 3 porcje,
każda z nich ma ok. 290kcal, w tym W: 44,2g; B: 15,5g; T: 5,4g