Muffiny z dyni dla dzieci

W sezonie jesiennym, dynia u nas w domu, jest pod każdą postacią. Wcześniej już podawałam Ci przepisy na naszą najlepszą zupę krem z dyni i brownie. Dzisiaj chcę Ci zaproponować muffiny z dyni dla dzieci i nie tylko.

Bardzo lubię ten przepis, bo jak pieką się muffiny to pachnie cały dom. Do smaku, do ciasta dodaję cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Wszystkie te przyprawy powodują, że dom otula niezwykle apetyczna woń.

Muffiny dla dzieci, z tego przepisu, to idealna alternatywa na słodkie przekąski. Do ciasta dodaję suszone śliwki, morele i daktyle, dzięki temu słodkość dopełniam już tylko niewielką ilością ksylitolu.

muffiny z dyni dla dzieci

Do przygotowania muffin z dyni dla dzieci, potrzebujesz:

300g dyni

200g jabłek

10 suszonych śliwek (bez pestek)

10 suszonych daktyli (bez pestek)

10 suszonych moreli (bez pestek)

70g ksylitolu

150g płatków owsianych lub gryczanych

70g oleju

4 duże jajka

200g mąki pszennej

Łyżeczka sody

Przepis na Thermomix: Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do naczynia miksującego. Dodaj pokrojone jabłka, suszone owoce i ustaw 10s/obr. 5. Następnie, dodaj płatki, ksylitol, jajka, olej, wymieszaj 10s/ obr. 4, następnie dodaj mąkę i sodę i ponownie wymieszaj 10s/ obroty wsteczne/obr. 4. Gotowe ciasto przelej do foremek na muffinki i piecz w nagrzanym piekarniku na 170 stopni, przez ok. 30minut.

Przepis tradycyjny: Dynię obierz i zetrzyj na tarce, tak samo jabłko. Suszone owoce, pokrój  na mniejsze kawałki, wymieszaj je z jabłkiem i dynią. Następnie dodaj płatki, jajka, olej, ksylitol – wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec połącz masę z mąką i sodą. Gotowe ciasto przelej do foremek na muffinki i piecz w nagrzanym piekarniku na 170 stopni, przez ok. 30minut.

muffiny z dyni dla dzieci

Taka muffinka świetnie sprawdzi się jako przekąska do szkoły lub przedszkola dla dziecka, a także jako idealny posiłek do pracy lub jako słodkość do kawy.

Z podanej porcji wychodzi 18 muffinek z dyni dla dzieci.

1 muffinka to ok. 163kcal, w tym W: 26,4g/ B: 4,1g/ T: 5,9g