Zazwyczaj zaczynając dietę pod kątem insulinooporności skupiamy się na konkretnych produktach spożywczych. Co można jeść, a czego należy unikać. O tym napisałam dla Ciebie już kilka wpisów, więc jeśli masz mętlik w głowie jak dieta dla insulinoopornych powinna wyglądać i na czym bazować, to zajrzyj TUTAJ. Bardzo rzadko jest jednak poruszany temat, jakie przyprawy w insulinooporności warto stosować. I czy maja one jakiekolwiek prozdrowotne znaczenie.
Temat przyprawiania dań, to oczywiście kwestia bardzo indywidualna i wychodzę z założenia, że każda z nas powinna tak przyprawiać swoje dania, aby to jej i domownikom smakowało. Są jednak pewne „triki”, które przy insulinooporności warto zastosować.
Poza tym, czasami dodatek wielu przypraw u większości z nas się pojawia, tylko nie zawsze mamy świadomość tego jak ważne są one w naszej diecie.
Przyprawy w insulinooporności, są istotne jeśli chodzi o ich właściwości przeciwzapalne. Także regulujące stężenie glukozy. I tak to właśnie niepozorny cynamon, kakao czy szczypta kurkumy dodana do dania obiadowego ma znaczenie dla naszego organizmu.
Jeśli podobał Ci się ten artykuł o insulinooporności, to poniżej masz mój Mini Dietetyczny Ebook z 12 przepisami do diety 1700 kcal z niskim IG. Przetestuj je i zobacz, że po zastosowaniu tych dań będziesz dłużej syta i nie będziesz miała spadków energii. Zostaw mi swojego maila, a ja wyślę Ci link z którego BEZPŁATNIE pobierzesz Mini Dietetyczny Ebook.
Do konkretów.
W moich przepisach w dietetycznych ebookach z niskim IG, bardzo często pojawiają się:
Kurkuma w połączeniu z pieprzem
Cynamon
Imbir
Siemię lniane
Czosnkek i cebula – tam gdzie się da 😉
Ziele angielskie i liść laurowy
Tymianek, oregano, natka pietruszki
Curry, sezam
Czarnuszka
Kakao
Kiełki
Nie są to przypadkowe dodatki. Każde danie z ebooka jest przemyślane i dopasowane do zaleceń diety przeciwzapalnej. Dlatego też dietetyczne ebooki z niskim IG, które znajdziesz w moim sklepie są stworzone z myślą o pacjentach z insulinoopornością. Również można je stosować przy PCOS, niedoczynności tarczycy, a także jako dietę propłodnościową. Składniki i produkty zawarte w posiłkach są odpowiednie i zalecane przy tych problemach.
A jaką moc mają te powyższe przyprawy w insulinooporności?
Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), to baza danych konkretnych produktów spożywczych, która pokazuje moc zawartych w nich przeciwutleniaczy (μmol TE / 100g). Czyli substancji, które mają zdolność pochłaniania wolnych rodników i wspomagania procesów obronnych komórek organizmu. Przeciwutleniacze, inaczej „Antyoksydanty drobnocząsteczkowe odpowiadają za nieswoiste reakcje prowadzące do inaktywacji reaktywnych rodników. W większości są to związki pochodzenia egzogennego, dostarczane do organizmu z dietą.” 1.
Jednym z największych antyoksydantów jest kurkumina, zawarta w kurkumie. Dlatego warto, aby kurkuma jako przyprawa znalazła się w Twoim codziennym jadłospisie. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem, to od razu powiem Ci, że tu nie chodzi o jej duże ilości. Jednak warto, abyś pamiętała gotując obiad czy zupę, żeby dodać jej szczyptę. Co ważne, zawsze w połączeniu z pieprzem, ponieważ kurkumina zawarta w kurkumie wchłania się znacznie lepiej jeśli jest w towarzystwie z piperyną zawartą właśnie w pieprzu.
Podsumowując, kurkuma to silny przeciwutleniacz, który ma bardzo duże znaczenie we wspomaganiu organizmu w walce z wolnymi rodnikami.
Dzięki temu zaliczamy ją do substancji, które mają zdolność zmniejszania stanu zapalnego powstałego w organizmie. Dlatego kurkumina nazywana jest związkiem przeciwzapalnym i wg badań może być stosowana w diecie przy chorobach autoimmunologicznych i przy stanach zapalnych stawów. W skali ORAC kurkuma jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy.„Aktywność kurkuminy jako przeciwutleniacza i zmiatacza wolnych rodników wykazano w kilku badaniach in vitro. […] Najbardziej obiecujące efekty kurkuminy zaobserwowano w przypadku raka; stanów zapalnych; nefropatii cukrzycowej i bólu.” 2.
Kolejnym bardzo ważnym dodatkiem do diety jest cynamon. Zaliczamy do przypraw mających wpływ na zwiększenie wrażliwości komórek na działanie insuliny. Obniża on poziom glukozy we krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. „Badania wykazały, że przyprawy takie jak cynamon (Ròu Guì; Cinnamomum cassia) i goździk, orzech, zielona herbata i mięta mają podobny wpływ na działanie insuliny, a najbardziej aktywnym z nich jest cynamon. [6] Cynamon jest najbardziej bioaktywnym produktem.” 5.
Siemię lniane, które powinno pojawić się też w diecie, ze względu na bogate źródło kwasów omega -3. Warto również, abyś stosowała do sałatek olej lniany na przemian z oliwą z oliwek. O tym również pisze w dietetycznych ebookach.
Czosnek i cebula, dzięki zawartym w sobie związkom siarki, również wykazują działanie przeciwzapalne. A dodatkowo przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wykazują też zdolność obniżania cholesterolu we krwi. A w badaniach nad czosnkiem, przypisuje się mu wpływ na zmniejszone stężenie insuliny.
Imbir wg dostępnych badań wykazuje pozytywne właściwości w walce z uszkodzeniami oksydacyjnymi. W związku z tym również ma działanie przeciwzapalne. Warto dodawać starty imbir do sałatki, surówki lub nawet wyciskać z niego sok 😉
W tym wpisie omówiłam Ci podstawowe dodatki do diety. Warto, abyś o nich pamiętała jako o przyprawach w insulinooporności.
Dodawaj szczyptę cynamonu do owsianki (jakie owsianki jeść przy IO napisałam Ci TUTAJ). Możesz go też dodawać do serka na słodko z owocami lub do koktajli (o nich pisałam Ci w TYM WPISIE).
Czosnek i cebula pasuje praktycznie do każdego obiadu, sałaty, sałatki lub surówki.
A jeśli brakuje Ci pomysłów na łączenie tych przypraw w insulinooporności i w swojej diecie to wybierz dla siebie DIETETYCZNY EBOOK. Z jego pomocą nauczysz się jak stosować dietę przeciwzapalna i jak pogodzić wszystkie składniki ze sobą, aby było i smacznie i zdrowo.
.
- Stres oksydacyjny i naturalne mechanizmy antyoksydacyjne – znaczenie w procesie neurodegeneracji. Od mechanizmów molekularnych do strategii terapeutycznych. Agata Karpińska1 , Grażyna Gromadzka2 1 Warszawski Uniwersytet Medyczny, Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej 2 Instytut Psychiatrii i Neurologii w Warszawie, Pracownia Neuroimmunologii
- Discovery of Curcumin, a Component of the Golden Spice, and Its Miraculous Biological Activities Subash C Gupta, Sridevi Patchva, Wonil Koh, and Bharat B Aggarwal
- ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 4 (41) S, 5 – 28 AGNIESZKA SZAJDEK, JULITTA BOROWSKA WŁACIWOCI PRZECIWUTLENIAJĄCE ŻYWNOŚCI POCHODZENIA ROŚLINNEGO
- USDA Database for the Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of selected Foods S. Bhagwat, D.B.Haytowitz, and J.M.Holden. Nutrient Data Laboratory, Beltsville Human Nutrition Research Center, Beltsville, MD 20705.
- J Diabetes Sci Technol. 2010 May; 4(3): 685–693.Published online 2010 May Cinnamon: Potential Role in the Prevention of Insulin Resistance, Metabolic Syndrome, and Type 2 Diabetes. Bolin Qin, M.D., Ph.D.,1,2 Kiran S. Panickar,1 and Richard A. Anderson, Ph.D., C.N.S.1
- Effect of the Combination of Gelam Honey and Ginger on Oxidative Stress and Metabolic Profile in Streptozotocin-Induced Diabetic Sprague-Dawley Rats
- Nur Fathiah Abdul Sani, 1 Levin Kesu Belani, 2 Chong Pui Sin, 2 Siti Nor Amilah Abdul Rahman, 2 Srijit Das, 3 Thent Zar Chi, 3 Suzana Makpol, 1 and Yasmin Anum Mohd Yusof 1 .
- Fall-Winter 2014;11(3-4):258-66. doi: 10.1900/RDS.2014.11.258. Epub 2015 Feb 10. Effects of Cinnamon, Cardamom, Saffron, and Ginger Consumption on Markers of Glycemic Control, Lipid Profile, Oxidative Stress, and Inflammation in Type 2 Diabetes Patients Paria Azimi1, Reza Ghiasvand1, Awat Feizi 1, Mitra Hariri 1, Behnoud Abbasi 1