Przyprawy w insulinooporności

Zazwyczaj zaczynając dietę pod kątem insulinooporności  skupiamy się na konkretnych produktach spożywczych. Co można jeść, a czego należy unikać. O tym napisałam dla Ciebie już kilka wpisów, więc jeśli masz mętlik w głowie jak dieta dla insulinoopornych powinna wyglądać i na czym bazować, to zajrzyj TUTAJ. Bardzo rzadko jest jednak poruszany temat, jakie przyprawy w insulinooporności warto stosować. I czy maja one jakiekolwiek prozdrowotne znaczenie.

Temat przyprawiania dań, to oczywiście kwestia bardzo indywidualna i wychodzę z założenia, że każda z nas powinna tak przyprawiać swoje dania, aby to jej i domownikom smakowało. Są jednak pewne „triki”, które przy insulinooporności warto zastosować.

Poza tym, czasami dodatek wielu przypraw u większości z nas się pojawia, tylko nie zawsze mamy świadomość tego jak ważne są one w naszej diecie.

Przyprawy w insulinooporności, są istotne jeśli chodzi o ich właściwości przeciwzapalne. Także regulujące stężenie glukozy. I tak to właśnie niepozorny cynamon, kakao czy szczypta kurkumy dodana do dania obiadowego ma znaczenie dla naszego organizmu.

insulinooporność

Do konkretów.

W moich przepisach w dietetycznych ebookach z niskim IG, bardzo często pojawiają się:

Kurkuma w połączeniu z pieprzem

Cynamon

Imbir

Siemię lniane

Czosnkek i cebula – tam gdzie się da 😉

Ziele angielskie i liść laurowy

Tymianek, oregano, natka pietruszki

Curry, sezam

Czarnuszka

Kakao

Kiełki

Nie są to przypadkowe dodatki. Każde danie z ebooka jest przemyślane i dopasowane do zaleceń diety przeciwzapalnej. Dlatego też dietetyczne ebooki z niskim IG, które znajdziesz w moim sklepie są stworzone z myślą o pacjentach z insulinoopornością. Również można je stosować przy PCOS, niedoczynności tarczycy, a także jako dietę propłodnościową. Składniki i produkty zawarte w posiłkach są odpowiednie i zalecane przy tych problemach.

A jaką moc mają te powyższe przyprawy w insulinooporności?

Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), to baza danych konkretnych produktów spożywczych, która pokazuje moc zawartych w nich przeciwutleniaczy (μmol TE / 100g).  Czyli substancji, które mają zdolność pochłaniania wolnych rodników i wspomagania procesów obronnych komórek organizmu. Przeciwutleniacze, inaczej „Antyoksydanty drobnocząsteczkowe odpowiadają za nieswoiste reakcje prowadzące do inaktywacji reaktywnych rodników. W większości są to związki pochodzenia egzogennego, dostarczane do organizmu z dietą.” 1.

Jednym z największych antyoksydantów jest kurkumina, zawarta w kurkumie. Dlatego warto, aby kurkuma jako przyprawa znalazła się w Twoim codziennym jadłospisie. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem, to od razu powiem Ci, że tu nie chodzi o jej duże ilości. Jednak warto, abyś pamiętała gotując obiad czy zupę, żeby dodać jej szczyptę. Co ważne, zawsze w połączeniu z pieprzem, ponieważ kurkumina zawarta w kurkumie wchłania się znacznie lepiej jeśli jest w towarzystwie z piperyną zawartą właśnie w pieprzu.

Podsumowując, kurkuma to silny przeciwutleniacz, który ma bardzo duże znaczenie we wspomaganiu organizmu w walce z wolnymi rodnikami.

przyprawy w insulinooporności

Dzięki temu zaliczamy ją do substancji, które mają zdolność zmniejszania stanu zapalnego powstałego w organizmie. Dlatego kurkumina nazywana jest związkiem przeciwzapalnym i wg badań może być stosowana w diecie przy chorobach autoimmunologicznych i przy stanach zapalnych stawów. W skali ORAC kurkuma jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy.„Aktywność kurkuminy jako przeciwutleniacza i zmiatacza wolnych rodników wykazano w kilku badaniach in vitro. […]  Najbardziej obiecujące efekty kurkuminy zaobserwowano w przypadku raka; stanów zapalnych; nefropatii cukrzycowej i bólu.” 2.

Kolejnym bardzo ważnym dodatkiem do diety jest cynamon. Zaliczamy do przypraw mających wpływ na zwiększenie wrażliwości komórek na działanie insuliny. Obniża on poziom glukozy we krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. „Badania wykazały, że przyprawy takie jak cynamon (Ròu Guì; Cinnamomum cassia) i goździk, orzech, zielona herbata i mięta mają podobny wpływ na działanie insuliny, a najbardziej aktywnym z nich jest cynamon. [6] Cynamon jest najbardziej bioaktywnym produktem.” 5.

Siemię lniane, które powinno pojawić się też w diecie, ze względu na bogate źródło kwasów omega -3. Warto również, abyś stosowała do sałatek olej lniany na przemian z oliwą z oliwek. O tym również pisze w dietetycznych ebookach.

Czosnek i cebula, dzięki zawartym w sobie związkom siarki, również wykazują działanie przeciwzapalne. A dodatkowo przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wykazują też zdolność obniżania cholesterolu we krwi. A w badaniach nad czosnkiem, przypisuje się mu  wpływ na zmniejszone stężenie insuliny.

Imbir wg dostępnych badań wykazuje pozytywne właściwości w walce z uszkodzeniami oksydacyjnymi. W związku z tym również ma działanie przeciwzapalne. Warto dodawać starty imbir do sałatki, surówki lub nawet wyciskać z niego sok 😉

W tym wpisie omówiłam Ci podstawowe dodatki do diety. Warto, abyś o nich pamiętała jako o przyprawach w insulinooporności.

Dodawaj szczyptę cynamonu do owsianki (jakie owsianki jeść przy IO napisałam Ci TUTAJ). Możesz go też dodawać do serka na słodko z owocami lub do koktajli (o nich pisałam Ci w TYM WPISIE).

Czosnek i cebula pasuje praktycznie do każdego obiadu, sałaty, sałatki lub surówki.

A jeśli brakuje Ci pomysłów na łączenie tych przypraw w insulinooporności i w swojej diecie to wybierz dla siebie DIETETYCZNY EBOOK. Z jego pomocą nauczysz się jak stosować dietę przeciwzapalna i jak pogodzić wszystkie składniki ze sobą, aby było i smacznie i zdrowo.

.

insulinooporność

  1. Stres oksydacyjny i naturalne mechanizmy antyoksydacyjne – znaczenie w procesie neurodegeneracji. Od mechanizmów molekularnych do strategii terapeutycznych. Agata Karpińska1 , Grażyna Gromadzka2 1 Warszawski Uniwersytet Medyczny, Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej 2 Instytut Psychiatrii i Neurologii w Warszawie, Pracownia Neuroimmunologii
  2. Discovery of Curcumin, a Component of the Golden Spice, and Its Miraculous Biological Activities Subash C Gupta, Sridevi Patchva, Wonil Koh, and Bharat B Aggarwal
  3. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 4 (41) S, 5 – 28 AGNIESZKA SZAJDEK, JULITTA BOROWSKA WŁACIWOCI PRZECIWUTLENIAJĄCE ŻYWNOŚCI POCHODZENIA ROŚLINNEGO
  4. USDA Database for the Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of selected Foods S. Bhagwat, D.B.Haytowitz, and J.M.Holden. Nutrient Data Laboratory, Beltsville Human Nutrition Research Center, Beltsville, MD 20705.
  5. J Diabetes Sci Technol. 2010 May; 4(3): 685–693.Published online 2010 May Cinnamon: Potential Role in the Prevention of Insulin Resistance, Metabolic Syndrome, and Type 2 Diabetes. Bolin Qin, M.D., Ph.D.,1,2 Kiran S. Panickar,1 and Richard A. Anderson, Ph.D., C.N.S.1
  6.  Effect of the Combination of Gelam Honey and Ginger on Oxidative Stress and Metabolic Profile in Streptozotocin-Induced Diabetic Sprague-Dawley Rats
  7. Nur Fathiah Abdul Sani, 1 Levin Kesu Belani, 2 Chong Pui Sin, 2 Siti Nor Amilah Abdul Rahman, 2 Srijit Das, 3 Thent Zar Chi, 3 Suzana Makpol, 1 and Yasmin Anum Mohd Yusof 1 .
  8. Fall-Winter 2014;11(3-4):258-66. doi: 10.1900/RDS.2014.11.258. Epub 2015 Feb 10. Effects of Cinnamon, Cardamom, Saffron, and Ginger Consumption on Markers of Glycemic Control, Lipid Profile, Oxidative Stress, and Inflammation in Type 2 Diabetes Patients Paria Azimi1Reza Ghiasvand1Awat Feizi 1Mitra Hariri 1Behnoud Abbasi 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *